Njemačka
0

Merkel traži akciju protiv rasizma

FENA
Dok Njemačka obilježava 70. godišnjicu antisemitskih nemira iz takozvane Kristalne noći, kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju da svi Nijemci moraju biti jedinstveni u suprotstavljanju rasizmu.

Na ceremoniji u najvećoj berlinskoj sinagogi ona je izjavila da Nijemci "ne mogu biti nijemi" u suočavanju s antisemitizmom, javio je BBC.

Kristalna noć često se smatra polaznom tačkom holokausta. Nacisti su uništavali židovske kuće i poslovne prostore i palili sinagoge, dok su policajci i vatrogasci to nijemo posmatrali.

Više od 90 Židova je ubijeno a oko 30.000 je poslano u koncentracione logore 9. i 10. novembra 1938. Nacistički režim ubio je milione ljudi, među kojima šest miliona Židova.

"Ravnodušnost je prvi korak ka ugrožavanju suštinskih vrijednosti. Ksenofobiji, rasizmu i antisemitizmu nikada se više ne samije pružiti prilika u Evropi", izjavila je Merkel na komemorativnoj službi s Centralnim židovskim vijećem u sinagogi Rykestrasse u Berlinu.

Sinagoga Rykestrasse oštećena je tokom divljanja za vrijeme Kristalne noći, ali je nedavno obnovljena.

"Nije bilo bure protesta protiv nacista, već šutnje, pognutih glava i ljudi koji odvraćaju poglede - od pojedinih građana do velikih dijelova crkve", izjavila je Merkel.

"Ne možemo biti nijemi, ne možemo biti ravnodušni kada se jevrejska groblja skrnave i kada se rabini vrijeđaju na ulicama", kazala je.

U nedjelju navečer će koncert pod nazivom "Tu Was" ili "Učini nešto" biti održan na berlinskom aerodromu Tempelhof.

Njegov organizator, britanski violinist Daniel Hope, izjavio je kako ga je potaknulo čitanje knjige o dešavanjima 1938. i kako je uvidio da nisu planirani nikakvi događaji osiom zvanične ceremonije.

"Teško je znati kako da obilježite dan tragedije", kazao je.

"To je sjajna prilika za sve da razmisle. Ne činiti ništa najgore je što bilo ko od nas može uraditi", kazao je.

Njemački Židovi već su od 1935. bili diskriminirani u zemlji koju su smatrali svojom domovinom, ali i dalje su – sve do 9. studenoga 1938. – mislili da mogu nastaviti živjeti u Njemačkoj, podsjećaju agencije.

Priča o Kristalnoj noći počela je u oktobru 1938. godine, kada je 15.000 Židova poljskog porijekla protjerano je iz Njemačke i iskrcano na poljskoj granici.

Desničarska antisemitska poljska vlada, koja je govorila o vlastitom "židovskom pitanju", odbila ih je primiti, te je njih oko 5.000 ostalo na ničijoj zemlji.

U znak osvete sedamnaestogodišnji Herschel Grynszpan, kojem su protjerali roditelje, izvršio je 7. novembra atentat na Ernsta von Ratha, konzula njemačke ambasade u Parizu, ubivši ga hicima iz pištolja.

Nacistička stranka je to proglasila dijelom svjetske židovske urote i u noći s 9. na 10. novembra organizirani su "spontani" protužidovski izgredi.

Tokom Kristalne noći uništeno je i opljačkano najmanje 7.000 židovskih trgovina, oskvrnjena su židovska groblja, te spaljeno 177 sinagoga. Vatrogasci koji su stizali na mjesta požara dobili su naredbu da ne smiju gasiti požare.

Osim toga, nacistička država je njemačkim Židovima, kao kaznu za atentat, odredila novčanu kaznu od milijardu maraka.

Istodobno je izdana naredba da se svi židovski dućani i poduzeća, koja su još postojala, predaju u "arijske" ruke. Preostali Židovi ostali su tako bez većine svog kapitala i praktički bili isključeni iz gospodarskog života Njemačke.

Kristalna noć bila je samo početak užasa koji su uslijedili. U oktobru 1941. godine nacisti su počeli deportacije u koncentracione logore.

U Njemačkoj je prije Drugog svjetskog rata živjelo oko 600.000 Židova, a nakon 1945. ostalo ih je samo 12.000.

Danas u Njemačkoj živi više od 110.000 Židova ili osoba židovskog porijekla, te je tako Njemačka opet postala jedna od evropskih zemalja s velikim židovskim zajednicama.

Usprkos oživljavanju židovske kulture, prema podacima Njemačko-izraelskog društva, u Njemačkoj još uvijek postoji jak antisemitizam.