Svijet
59

Merkel: Sve zemlje da zajedno ukinu sankcije Iranu

FENA
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas zemlje koje su nametnule sankcije Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje da zadrže jedinstven pristup i zajedno ih ukinu, nakon što je Rusija donijela odluku o pripremama za isporuku raketnih sistema Teheranu.

"Pozivam ljude da ukinu te sankcije zajedno, koliko god je to moguće", rekla je Merkel odgovarajući na pitanje novinara kako komentira potez Moskve, prenosi Reuters.

Ona je pozdravila sporazum koji je Iran postigao ranije ovog mjeseca sa svjetskim silama uključujući Rusiju o ograničavanju nuklearnog programa Teherana.

"Iran i šest svjetskih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka - imaju još puno toga da urade kako bi ispunili ono što je dogovoreno nuklearnim sporazumom", zaključila je njemačka kancelarka.

Kremlj je potvrdio da su sve pravne barijere otklonjene, kada je riječ o isporuci ruskih raketnih sistema S-300 Teheranu, dan pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret kojim se ukida zabrana na takve isporuke.

Putin je u ponedjeljak potpisao ukaz kojim se ukida zabrana tranzita preko ruske teritorije, uključujući i zračni saobraćaj, transport s ruske teritorije u Iran, kao i predaja Iranu sistema S-300 izvan predijela Rusije uz korištenje plovila i aviona pod ruskom zastavom.

SAD su izrazile zabrinutost, dok je Iran pozdravio odluku Moskve, navodeći da je to korak ka trajnom miru u regionu.

Odluku da ukine zabranu na isporuku projektila, Putin je donio u svjetlu napretka postignutog na razgovorima o iranskom nuklearnom programu u Lozani, čime je otvoren put da međunarodna zajednica može postepeno da ukida sankcije uvedene Iranu.