Svijet
0

Merkel: Špijunske aktivnosti dovode do gubitka povjerenja među državama

Anadolija
Angela Merkel (Foto: Anadolija)
Angela Merkel (Foto: Anadolija)
Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je špijunske aktivnosti Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U svom govoru na sjednici Federalne skupštine, Merkel se osvrnula na informacije iz NSA-e koje su procurile u javnost zahvaljujući bivšem uposleniku NSA Edwardu Snowdenu.

Slobodu i sigurnost regulisati zakonom

Ona je kazala da su u posljednjih šest mjeseci otkriveni osnovni sigurnosni problemi, kada se saznalo za prisluškivanje NSA-e. Merkel je istakla da su njemačke vlasti odgovorne za zaštitu privatnih podataka građana Njemačke, dodavši da sloboda i sigurnost građana trebaju biti regulisani zakonom.

Njemačka kancelarka Merkel je kazala da nije ispravno to što su obavještajne agencije SAD-a i Velike Britanije prisluškivale telefonske razgovore, te poručila da takve aktivnosti dovode do gubitka povjerenja, što je od ključne važnosti kada je u pitanju bilo koji vid saradnje.

Osvrnuvši se na političku krizu u Ukrajini, Merkel je rekla da podržava mirovno rješenje. Ipak, ona je pohvalila hrabrost ukrajinskih demonstranata, kazavši da se oni bore za evropske vrijednosti.

Dužnička kriza u Evropi

Merkel je kazala da dužnička kriza u Evropi još uvijek nije riješena, ali da je pod kontrolom.

Ona je istakla važnost jačanja evropskih institucija, te poručila da se trebaju unaprijediti sporazumi u Evropskoj uniji.

“Njemačka igra veliku ulogu u prevazilasku te krize“, izjavila je Merkel, misleći na ekonomsku snagu Njemačke, koja nedostaje u mnogim evropskim zemljama.

Merkel je kazala da finansijski akteri trebaju izvršiti svoje obaveze, kako su vlasti građanima obećale da se globalna finansijska kriza više neće ponoviti.