Svijet
0

Merkel protiv Obaminog govora ispred Brandenburške kapije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kandidat Demokratske stranke za novog američkog predsjednika Barak Obama odustao je, zbog protivljenja njemačke kancelarke Angele Merkel, od držanja govora ispred Brandenburške kapije u Berlinu, tokom posjete toj zemlji idućeg četvrtka.

Kancelarka Merkel je jasno stavila do znanja Obami da je protiv korišćenja čuvenog simbola njemačkog ujedinjena u svrhe predizborne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama, javio je Rojters u subotu.

Obama će se ipak obratiti Nijemcima, ali ispred Stuba pobjede, udaljenog oko dva kilometara od Brandenburške kapije, rekao je jedan neimenovani njemački zvaničnik, objasnivši da je to kompromisno riješenje.

Berlinske vlasti već se uveliko pripremaju za Obamin govor ispred Stuba pobjede, koji je podignut u znak sjećanja na pobjede pruske vojske nad Danskom, Francuskom i Austrijom u 19. vijeku.

Očekuje se da će glavna tema Obaminog govora, u četvrtak u Berlinu, biti transatlantski odnosi, navela je britanska agencija.

Oštar komentar njemačkog konzervativnog kancelara naišao je na protivljenje šefa diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera, iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji je istakao da nema ništa protiv da se Obama obrati Nemcima ispred Brandenburške kapije.

Merkelova, lider Hrišćansko demokratske unije (CDU), ipak će primiti Obamu u svojoj kancelariji, a predviđen je i susret sa Štajnmajerom.

Veliki broj Nijemaca podržava politiku za koju se zalaže Obama, tako da se u četvrtak ispred Stuba slobode očekuje više desetina hiljada građana.

Obama želi da se obraćanjem građanima Berlina svrsta u red američkih političara koji su to već učinili.

Ostao je upamćen govor demokratskog predsjednika Džona Kenedija 1963. u kojem je, dajući podršku gradu koji je godinu dana ranije bio podijeljen zidom na istočni, komunističkih i zapadni kapitalistički dio, izgovorio "Ich bin ein Berliner" ("Ja sam Berlinac").

Nekadašnji američki predsjednik, republikanac Ronald Regan je u govoru ispred Berlinskog zida 1987. pozvao sovjetskog lidera Mihajla Gorbačova da "sruši taj zid".