Svijet
0

Merkel potvrdila pravo Gruzije na teritorijalni integritet

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u utorak da Gruzija ima pravo da sačuva svoj teritorijalni integritet, malo prije nego što je ruski predsjednik Dmitrij Medevdev odlučio priznati dvije separatističke gruzijske republike.

"Smatramo da priznavanje Južne Osetije i Abhazije nije u skladu s međunarodnim pravom", izjavila je Merkel na konferenciji za štampu u Tallinnu.

Ovo mišljenje je Angela Merkel izrekla prije nego što je objavljena odluka Dmitrija Medvedeva da priznaje Južnu Osetiju i Abhaziju, donesena na sjednici ruskog vijeća sigurnosti u Sočiju, na jugu Rusije.

Merkel je naglasila da plan u šest tačaka, koji je predložila Francuska kao predsjedavajuća Evropske unije, treba što brže provesti. To se naročito odnosi na povlačenje ruskih snaga iz gruzijske luke Poti, kazala je ona.

"Također podržavam ideju da međunarodni posmatrači odu u regiju u što većem broju, tako da mogu ukinuti tampon-zone", kazala je ona.

Njemačka kancelarka je dodala da će podrška Gruziji biti jedna od centralnih tačaka vanredne sjednice Evropskog vijeća u ponedjeljak u Breuxellesu.

Ona je govorila i o pomoći EU-a obnavljanju onih mjesta koje je uništila ruska vojska u Gruziji.

Estonski premijer Andrus Ansip je zatražio da NATO što prije dodijeli status kandidata Gruziji i Ukrajini. On je također zatražio od EU-a olakšavanje viznog režima kakvo već uživa Rusija.