Njemačka
0

Merkel ponovno izabrana za predsjednicu CDU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel ponovno je u ponedjeljak u Stuttgartu, na 22. redovnom stranačkom kongresu, izabrana za predsjednicu stranke i pozvala članstvo na zbijanje redova te najavila stvaranje koalicijske vlade s Liberalno demokratskom strankom (FDP) u slučaju uspjeha na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

"Pripadnici političkog centra su bili i ostali najveća snaga Njemačke, a CDU je njemački centar", rekla je Merkel obraćajući se sudionicima kongresa, kojima je zahvalila na potpori i iskazanom povjerenju.

Za Merkel je glasalo 94,8 posto sudionika kongresa. Od Merkel su jedino Helmut Kohl i Konrad Adenauer dulje obnašali dužnost predsjednika stranke.

Njemačka kancelarka ukazala je na uspjehe njezine demokršćansko-socijaldemokratske koalicije koja je na vlast došla 2005. godine.

"Danas dva miliona građana Njemačke više ima zaposlenje i na to možemo biti ponosni svim mi, i poslodavci i sindikati i politika", rekla je Merkel.

Unatoč zapaženim uspjesima tzv. velike koalicije, ona se zauzima za prekid saradnje sa socijaldemokratima te ponovnu uspostavu demokršćansko-liberalne vlade nakon izbora iduće godine.

"U slučaju da na izborima sljedeće jeseni budemo najjača stranka, moja je želja sastaviti koalicijsku vladu s FDP-om (liberali)", rekla je Merkel.

Angela Merkel je u govoru posebnu pozornost posvetila finansijskoj i gospodarskoj krizi te iznova odbacila smanjenje poreza kao sredstva za poticanje gospodarskog rasta. Ona je istodobno otvorila mogućnost smanjenja poreza u kasnijem razdoblju.

"Vlada se početkom sljedeće godine sastaje kako bi razmotrila stanje i učinke paketa mjera za poticaj gospodarstva i tada ćemo odlučiti o daljnjim koracima a otvorene su sve moguće opcije", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je, kako se procjenjuje, zasada okončala unutarstranačke sukobe oko smanjenja poreza, što je tražio jedan dio predsjedništva stranke.

Predsjednik FDP-a Guido Westerwelle zahvalio je Merkel na ponudi za formiranjem koalicijske vlade, ali je istodobno ulazak u koaliciju uvjetovao smanjenjem poreza.