Svijet
1

Merkel: Pomoći ćemo zemljama eurozone, ali Njemačka neće dijeliti novac

Anadolija
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom obraćanja poslanicima u njemačkom parlamentu izjavila je da će podržati osnivanje Fonda solidarnosti koji bi finansijski pomagao zemlje članice eurozone koje se nalaze u ekonomskoj krizi, ističući da Njemačka "ne želi da dijeli novac i da samo želi pomoći da cijela eurozona bude konkuretno područje u svijetu", javio je dopisnik agencije Anadolija.

“Zbog stanja u Evropi, mogu zamisliti mehanizam solidarnosti koji bi izgledao kao fond za zemlje članice eurozone”, izjavila je Merkel, ponavljajući da "Njemačka ne želi da dijeli novac i da samo želi pomoći da cijela eurozona bude konkuretno područje u svijetu".

“Jasno želim kazati da kada god Evropa priča o mehanizmu solidarnosti, to privlači posebnu pažnju i onda više niko ne govori o potrebi konkurentnosti nego o novom izvoru finansiranja. Njemačka ne podržava nešto takvo”, kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka je dodala da Evropska unija (EU) treba pokrenuti sveobuhvatne strukturalne reforme ukoliko želi ostati značajan ekonomski faktor u svijetu.

Naglasila je da EU mora investirati u obrazovanje i istraživanja kako bi ostala konkurentna na globalnom nivou.