Svijet
0

Merkel podržala Sarkozyjevu inicijativu za sazivanjem Vijeća mudrih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava inicijativu francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozyja za sazivanjem "Vijeća mudrih" koje bi dalo prijedloge oko budućnosti Evropske unije, saopćeno je u ponedjeljak nakon susreta dvoje državnika u dvorcu Meseberg nedaleko Berlina.

"Ovo vijeće bi za dvije godine trebalo dati prijedloge o budućoj strukturi Evropske unije, u što spada i pitanje proširenja", rekla je Merkel nakon susreta sa Sarkozyjem. Ona je naglasila da vijeće ne bi bilo sačinjeno od aktivnih političara, nego od osoba koje utjelovljuju "određenu distancu i mudrost".

Merkel je istodobno odbacila navode po kojima se vijeće osniva kao protuteža pregovorima s Turskom oko ulaska u Evropsku uniju.

"Cilj nije u tome da Vijeće pronađe alternativu punopravnom članstvu Turske u Evropskoj uniji, nego se radi o budućnosti Unije u cijelosti", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Sarkozy je nakon susreta s Merkel još jednom naglasio svoje protivljenje ulasku Turske u EU.

"Ja sam protiv ulaska Turske u EU i to sam vladi u Ankari i rekao", izjavio je Sarkozy. Francuski predsjednik se založio za to da se u pregovorima s Turskom otvori samo 30 poglavlja koja se tiču pridruživanja, javila je Hina.

Sarkozy očekuje prijedloge "Vijeća mudrih" još prije izbora za Evropski parlament na proljeće 2009., a sastavljanje ovog gremija je postavio kao uvjet za nastavak pregovora s Turskom.

Merkel i Sarkozy su se tokom svog redovita neformalnog susreta složili i oko toga da građane treba pojačano zaštititi od previranja na finansijskom tržištu i od napada špekulanata, posebice od tzv. Hedge fondova.

"Mi ne možemo špekulantima dopustiti da unište čitav međunarodni sustav, stoga nam je potrebno više transparentnosti", rekao je Sarkozy.

Merkel i Sarkozy su najavili da će tema zajedničkog sastanka vlada dviju zemlja u novembru biti integracija stranaca u njemačko i francusko društvo.

Neformalni susreti čelnika Njemačke i Francuske održavaju se u okviru tzv. Blaesheimskog procesa, kojeg su 2001. zajednički pokrenuli tadašnji kancelar Gerhard Schroeder i bivši francuski predsjednik Jacques Chirac u svrhu političke koordinacije dvaju susjeda.