Berlin
0

Merkel oprezna o dodatnoj pomoći Grčkoj

SRNA
Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će biti spremna za razgovor o dodatnoj finansijskoj pomoći za Grčku tek nakon što EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) podnesu izvještaj o primjeni postojećeg plana za spasavanje Grčke.

Merkel u obraćanju stranim novinarima u Berlinu nije odbacila mogućnost isplate dodatnih sredstava Vladi u Atini, ili ublažavanja uslova za otplatu zajma od 110 milijardi eura.

Ona je izrazila uvjerenje da će njemački parlament podržati ideju o osnivanju stalnog mehanizma za pružanje finansijske pomoći ugroženim članicama evrozone.

"Treba prvo da proučim zaključke Evropske centralne banke, Evropske komisije i MMF-a i ne mogu da komentarišem prije toga. Sve drugo ne bi pomoglo ni Grčkoj, ni Evropi", rekla je njemačka kancelarka.

Izvor blizak kontrolnoj misiji koja boravi u posjeti Atini rekao je da zvaničnici EU i MMF-a još nisu donijeli zaključak o tome da li je Grčka ispunila uslove za dobijanje sljedeće tranše finansijske pomoći po postojećem sporazumu.

Izvor iz njemačke vladajuće koalicije rekao je da ministri finansija EU razmatraju preuređenje postojećeg paketa za Grčku, uz dobrovoljno uključivanje privatnih investitora.

Ovaj zvaničnik rekao je da ministri nisu razgovorali o dodatnom paketu od 60 milijardi eura za Grčku, o čemu su pisali pojedini mediji.