Svijet
0

Merkel odala priznanje NATO-u za intervenciju u Libiji

FENA
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je danas priznanje NATO-u za intervenciju u Libiji i ujedno opravdala stav Njemačke.

Ona je za dnevnik „Bild am Sontag“, kazala da zvanični Berlin „stoji iza svojih saveznika i NATO-a“, i da je Njemačka djelovala prema libijskom režimu političkim i ekonomskim sankcijama, prenijele su agencije.

Merkel je istaknula da je Njemačka svojim partnerima iznijela svoje stavove i odlučila da ne učestvuje vojno u intervenciji u Libiji, ali da je Berlin od početka jasno stavio do znanja da neučešće ne smije biti pomiješano s neutralnošću.

Šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle je prethodno pohvalio njemačku politiku prema Libiji i zato dospio na metu žestoke kritike.

Merkel se također proteklih dana našla na meti kritike uglednih njemačkih političara zbog svoje vanjske politike, koja je, kako je kritikovao bivši njemački kancelar Helmut Kohl, marginalizirala Njemačku.

Merkel nije isključila učešće njemačke vojske u mogućoj mirovnoj misiji UN-a u Libiji.

„Ako budemo pitani, razmotrit ćemo šta možemo učiniti“, najavila je ona, dodajući da će Njemačka pružiti podršku u obnovi nove Libije.

„Gdje god budu nove libijske institucije željele, Njemačka će dati savjete i pružiti pomoć, jer samo u Njemačkoj je zamrznuto milijardu eura Gadafijevog režima. Taj novac je novac naroda i može koristiti u obnovi“, objasnila je Merkel.

Ona se dalje izjasnila za suđenje libijskom vođi Moameru el-Gadafiju pred tribunalom UN-a za ratne zločine u Haagu.