Svijet
0

Merkel o pregovorima u Minsku: Putin je ubijedio separatiste da pristanu na primirje

Anadolija
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande su objavili zajedničku izjavu o jutros okončanom Samitu o Ukrajini u bjeloruskoj prijestolnici Minsku u kojoj ističu da je dogovoreno primirje važan korak ka rješavanju krize na istoku Ukrajine.

Angela Merkel je istakla da je ukrajinski predsjednik Porošenko učinio maksimum kako bi zaustavio krvoproliće u zemlji, ali da je ostalo još dosta posla za uraditi do konačnog cilja, odnosno stabilnosti u regiji.

"Sada imamo svjetlo nade. U Minsku smo pokrenuli opsežan proces, ali pred nama je da se učine konkretni potezi i bit će još većih prepreka na tom putu“, kazala je Merkel.

Merkel je kazala da je ruski predsjednik Vladimir Putin izvršio veliki pritisak na separatiste sa istoka Ukrajine i da su oni nakon toga pristali na primirje koje će na snagu stupiti 15. februara.

"Sada svi lideri koji su postigli dogovor moraju izvršiti preuzete obaveze. Mi ćemo posmatrati proces implementacije dogovorenog i pružiti maksimalnu podršku“, poručila je Merkel.

Francuski predsjednik Hollande je u svom komentaru dogovora u Minsku istakao da je riječ o sporazumu koji obuhvata širok spektar političkih pitanja primirja, kontrola granica, raspodjele ovlasti, povlačenja artiljerije i ekonomskog oporavka regije.

Prvi čovjek Rusije Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, predsjednik Francuske Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel su iza zatvorenih vrata Palate nezavisnosti u Minsku 14 sati razgovarali o krizi na istoku Ukrajine.

Maratonski pregovori rezultirali su jutrošnjim dogovorom o primirju koje će na snagu stupiti u nedjelju 15. februara.

Prema dogovorenom, u narednim danima će se iz Ukrajine povući sve strane oružane snage, osloboditi svi zarobljenici, povući artiljerija sa istoka zemlje, uspostaviti tampon zona između sukobljenih strana, a ukrajinske vlasti će ukinuti sankcije prema istočnim regijama. U okviru procesa normalizacije odnosa na istoku zemlje, ukrajinske granične snage će do kraja godine ponovo preuzeti kontrolu nad granicama.