Svijet
42

Merkel: Ne marginalizujte muslimane i manjine

FENA
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je u utorak na Nijemce da ne marginalizuju muslimane i druge manjine, dok se njemački politički lideri pripremaju da učestvuju na skupu protiv sve većih antiislamskih protesta u Njemačkoj.

"Isključivanje grupa zbog njihove vjere ili porijekla je ispod dostojanstva naše liberalne države. Mržnji prema strancima, rasizmu i ekstremizmu nije mjesto u ovoj zemlji", poručila je Merkel u govoru u Berlinu, prenosi agencija AP.

Ona je proteklih sedmica zauzela snažan javni stav protiv grupacija poput Patriotskih Evropljana protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), koji su u ponedjeljak okupili 25.000 pristalica na antiislamskom protestu u Drezdenu na istoku Njemačke.

Angeli Merkel će se pridružiti njemački predsjednik Joahim Gauk na skupu koji organizuju muslimanske grupe blizu čuvene Brandenburške kapije u Berlinu.

Antiislamski protesti u organizaciji grupe PEGIDA počeli su prije 12 sdmica i konstantno su se širili, koristeći strah Nijemaca da njihovu zemlju preplavljuju muslimani.

Njemačka ima oko četiri miliona muslimana stanovnika, pretežno turskog porijekla. To je oko pet posto od ukupno 80 miliona stanovnika u Njemačkoj.