Svijet
0

Merkel: NATO raketni štit nije uperen protiv Rusije

FENA
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas u Berlinu ruske sumnje u pogledu NATO raketnog odbrambenog štita i rekla da on nije usmjeren protiv Rusije, prenose mediji izjavu kancelarke poslije susreta s generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom.

Ukazujući da je Moskva bila pozvana na saradnju, Rasmusen je naglasio da njihov raketni odbrambeni štit tehnički nije tako sastavljen da bi on ''Rusiji na bilo koji način mogao da prijeti'' i da NATO ''nema nikave političke namjere da bi napao Rusiju''.

Povod za ovo su, kako podsjećaju mediji, ruske prijetnje da bi u slučaju eskalacije situacije Moskva napala i razorila raketni odbrambeni štit NATO-a, što je, navodi se, izazvalo iritacije u okviru tog sjevernatlantskog vojnog saveza.

''Te izjave (ruske) nisu opravdane'', rekao je Rasmusen, naglasivši da je alijansa već nekoliko puta pozvala Moskvu na saradnju pri stvaranju raketnog odbrambenog štita i razmjeni podataka.

I Merkelova i Rasmusen su naglasili da Rusija nije ni u kom slučaju ugrožena.

''Najbolji način da Rusija sopstvenim očima uvidi da štit nije protiv te zemlje bila bi aktivna saradnja, kao što smo Rusiji predložili'', rekao je Rasmusen, prenose agencije.

Mediji prenose i izjavu načelnika Generalštaba ruske armije Nikolaja Makarova da Moskva ne isključuje mogućnost udara na evropski sistem protivraketne odbrane u slučaju pogoršanja situacije.