Spiegel
0

Merkel kriva za izgubljene izbore, ali ne treba otići

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Privredna struja demokršćanskog bloka kancelarke Angele Merkel kritikovala je kancelarku zbog izgubljenih pokrajinskih izbora u Baden-Wuertembergu, gdje je ta partija skoro 60 godina bila na vlasti, ali i upozorila da ona zbog toga ne treba snositi direktne konsekvence.

"Privredno krilo smatra da je Merkel lično odgovorna za poraz“, piše danas politički sedmičnik Spiegel u online izdanju, povodom poraza demokršćana na jučerašnjim izborima u Baden-Wuertembergu, ekonomski moćnoj pokrajini koja je do sada bila "tvrđava“ konzervativaca.

Postoji masivni gubitak povjerenja u građanske partije... ljudi više ne znaju za šta se zalaže ova vladina koalicija....“, kritikovao je predsjednik privrednog saveza demokršćana Josef Schlarmann kancelarku Merkel za koju je rekao da je njen stil vladanja već dugo "pragmatično-taktički orijentisan“.

Schlarmann je, međutim, isključio mogućnost da bi Merkel zbog "historijskog poraza" svoje partije u Baden-Wuertembrgu trebalo da snosi direktne konsekvence.

"Bilo bi, ipak, samoubilački na uzburkanom moru mijenjati kapetana“, rekao je Schlarmann, dok su, kako prenose mediji, iz vrha demokršćana pokušali u "korijenu“ zatrti debatu o personalnim pitanjima.

"Demokršćani stoje odlučno iza Merkelove“, poručio je danas generalni sekretar njenog CDU-a Herman Gree u izjavi televiziji ARD.

Mediji ocjenjuju da su jučerašnji izbori u Baden-Wuertembergu i Reinland-Pfalzu bili, zapravo, "japanski izbori" na kojima je partija Zeleni, koju je nekada vodio bivši šef njemačke diplomatije Joschka Fischer, ostvarila historijsku pobjedu i osvojila oko 24 posto glasova, što je duplo više nego prije pet godina.

Jedan od glavnih uzroka "historijskog poraza" demokršćana je nuklearna katastrofa u Japanu, kao i "cik-cak“ odluka vladajuće koalicije u Njemačkoj da prvo produži rad njemačkih nuklearki, a zatim da se uvede tromjesečni moratorij na odluku vlade o produženju rada 17 reaktora u Njemačkoj.

Izbori u Baden-Wuertembergu, iako do saveznih izbora 2013. godine ima još dosta vremena, važe kao test za kancelarku Merkel u ovoj "super izbornoj“ godini u kojoj će se glasati još u tri od ukupno sedam njemačkih pokrajina u kojima će 2011. biti parlamentarni izbori, smatraju analitičari.

U Baden-Wuertembergu na izborima u subotu stranka Zelenih i socijaldemokrati (SPD) osvojili su zajedno 48,5 posto glasova na parlamentarnim izborima, a kršćanski demokrati Angele Merkel (CDU) i njihovi koalicioni partneri osvojili su zajedno 43 posto glasova.