Svijet
0

Merkel kritizira zatvorske uvjete za Hodorkovskog

FENA
Mihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski
Njemačka vlada obratila se ruskim vlastima kako bi osudila "neprihvatljive" zatvorske uvjete u kojim se u Sibiru nalazi bivši vlasnik naftne kompanije Jukos, Mihail Hodorkovski, navodi se u pismu Angele Merkel koje je objavljeno u četvrtak.

"Njemačka vlada je upozorila ruske vlasti da su uvjeti pod kojima se u zatvoru nalazi Hodorkovski neprihvatljivi", napisala je kancelarka u pismu predsjedniku njemačke Liberalne stranke FDP Guidu Westenwelleu.

"Tražim da u ovom slučaju Rusija poštuje međunarodne norme. Ugrožavanje ljudskih prava u zatvorima nas puno uznemirava", navela je Merkel u pismu od 28. jula, objavio je u četvrtak Berliner Zeitung.

Osuđen na osam godina strogog zatvora u maju 2005. godine zbog pronevjere, Hodorkovski izdržava kaznu u zatvorskom centru u Krasnokamensku, u Sibiru, 6.000 kilometara istočno od Moskve, blizu kineske granice.

Veliki broj ljudi smatra da je aferu oko Jukosa potpirio Kremlj kako bi uspostavio državnu kontrolu nad imovinom Jukosa koji je u utorak podvrgnut sudskoj likvidaciji.

U julu je stotinjak evropskih poslanika pisalo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tražeći da "Hodorkovskog vrati u zatvor u blizini Moskve" i potvrdi da će on ubrzo imati pravedno suđenje".