Svijet
0

Merkel: Eurozona i dalje traži izlaz iz dužničke krize

FENA
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Angela Merkel (Foto: Reuters)
Njemačka kancelarka Angela Merkel, poslije sastanka s irskim premijerom Endom Kennyjem, priznala je da eurozona još nije odredila put ka oporavku od dužničke krize.

Merkel je na konferenciji za štampu u Dublinu, na kojoj je pohvalila Irsku kao "odličan primjer" kako izaći iz dužničke krize uz pomoć Evropske unije, istakla da zona eura i dalje traži pravi lijek da bi izliječila zajedničku evropsku valutu, prenijela je agencija AFP.

"Smatram da još nismo na odgovarajući način odgovorili na pitanje budućnosti eurozone", izjavila je njemačka kancelarka i ponovila kako vjeruje da je jedini način za povratak tržišnog povjerenja promjena sporazuma o EU, što bi povećalo ovlaštenja Unije za kažnjavanje zemalja koje flagrantno krše propise o budžetskoj disciplini.

Irski premijer je naglasio da bi više volio da se iskoriste mehanizmi koji trenutno stoje na raspolaganju EU prije nego što se preduzmu mjere za promjenu sporazuma, imajući na umu koliko je problema Irska imala da na referendumu dobije odobrenje za provođenje reformi.