Njemačka
0

Merkel čestitala Kohlu 80. rođendan

FENA
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Kancelarka Angela Merkel u petak je svome prethodinku Helmutu Kohlu, uoči njegovog 80. rođendana, zahvalila na ulozi koju je imao u ujedinjenju Njemačke.

"Vaša strastvena lična predanost i vaša čvrsta vjera u jedinstvenu i slobodnu budućnost Njemačke i Evrope čine vas pionirom mirnog ujedinjenja Njemačke i jednim od najvažnijih pokretača evropskih integracija", piše Merkel u čestitki Kohlu, prenosi DPA.

Kohl, koji je bio kancelar između 1982. i 1998. godine, 3. aprila navršava 80 godina. On je širom svijeta upamćen po ulozi koju je imao u događajima što su doveli do pada Berlinskog zida 1989. i ujedinjenja Njemačke godinu dana kasnije.

Merkel, koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj i doživjela politički uspon unutar stranke Kršćanskih demokrata (CDU) pod Kohlovim vodstvom, izrazila je ličnu zahvalnost svome bivšem mentoru.

"Bez vaše odlučnosti i čvrstine, životi miliona ljudi koji su živjeli u Istočnoj Njemačkoj do 1990. bili bi potpuno drugačiji", piše kancelarka i dodaje da su Kohlova politička uvjerenja otvorila nove mogućnosti za nju.

"Zbog tog vam lično zahvaljujem", navodi Merkel.

Zbog lošeg zdravlja Kohl će provesti rođendan u svom domu u Ludwigshafenu, oko 600 kilometara jugozapadno od Berlina.

U majnu će Merkel biti među 1.000 gostiju na zvaničnom rođendanskom slavlju u njegovome rodnom gradu.