Osuđeni na 25 godina zatvora
0

Menoniti u Boliviji silovali više od 100 žena i djevojčica

SRNA
Sud u Boliviji osudio je sedam članova zatvorene konzervativne hrišćanske grupe na 25 godina zatvora zbog silovanja više od 100 žena.

Ovi muškarci, članovi grupe Menonita, prije silovanja sve žrtve su uspavali sedativima. Avokat žrtava rekao je da je zajednica Menonoita od oko 2 000 ljudi pozdravila presudu, javlja BBC.

Ova grupa živi po strogim moralnim pravilima i odbacuje moderna dostignuća čovjeka kao što su automobili ili električna energija. Osmi muškarac, koji je obezbjedio sedative kojima su drogirali žene, osuđen je na 12 i po godina zatvora.

Silovanja su se dogodila u zajednici Menonita u manitobi, 150 kilometara sjeveroistočno od grada Santa Kruz. Muškarci su uspavljujuće sredstvo, koje se dobija iz biljke beladona koje se koristi kao anestetik za krave, ubacivali noću kroz prozore spavaćih soba nakon čega bi cijela porodica zaspala.

Najmlađa žrtva imala devet godina

"Oni su nakon toga ulazili i silovali žene i djevojčice. Najmlađa žrtva imala je devet godina. Tačan broj silovanih žena nije poznat. Neke žene ne sjećaju  se da su silovane, dok su neke ćutale strahujući da će ih dubokok konzervativna zajednica odbaciti", kaže advokat Osvaldo Rivera.

On je dodao da se na sudu pojavilo oko 150 žena, ali vjeruje se da ih ima bar još toliko jer ih je sramota da svjedoče. Rivera je dodao da se mnoge žene boje da ako kažu da su silovane neće moći da se udaju jer se od žena u ovoj zajednici očekuje da se uzdržavaju od  seksa do braka.
Tužilac Fredi Perez rekao je da su u zajednici posumnjali da nešto nije u redu kada su vidjeli da jedan muškarac nikako ne može da ustane rano ujutro zbog čega su počeli da ga prate kada su ga vidjeli kako noću kroz prozor ulazi u kuću jedne od žrtava.

Policija kaže da je teško prikupiti dokaze od žrtava zbog izolovanosti zajednice i patrijarhalne strukture. Muškarci su takođe osuđeni jer su prijetili očevima žrtava da ćute.

Važe za miroljubive ljude

Mnoge od žrtava govore samo jedan oblik njemačkog jezika, koji je jezik osnivača menonitske zajednice, i nikad nisu naučili španski. U Paragvaju i Boliviji živi  između 30.000 i 40.000 Menonita.

Dok se mnogi od njih ne razlikuju od susjeda i imaju religijska ubjeđenja slično protestantima ili evangelistima drugi odbacuju moderan način života i žive u izolovanim zajednicama. Kolonija Manitoba, u kojoj su se dogodila silovanja, ultrakonzervativna je zajednica, u kojoj  ne postoje nikakvi putevi niti struja.

Glavno prevozno sredstvo su konjske zaprege i obučeni su u tradicionalnu odjeću. Rivera je pozdravio presude ali je dodao da strahuje da su neke od žene pretrpjele toliku patnju  od koje ostaju trajne posljedice.
Menoniti, koji inače važe kao miroljubivi, nazvani su po katoličkom svešteniku  iz Holandije Menu Simonsu koji je u 16. vijeku zaključio da nije u redu krstiti djecu dok su mala i ne razumiju šta je to.

To se crkvenim vlastima nije sviđalo jer je u toku bila protestanstska reformacija pa su ga  progonili, kao i njegove sljedbenike. Zbog tog stava prema krštenju svrstavaju ih  među anabaptiste,  u tu grupu spadaju i amiši i huroniti.

Odselili su se u Rusiju, Ukrajinu, kasnije Kanadu, Meksiko, a danas imaju kolonije i u Argentini, Boliviji, Urugvaju i Paragvaju. Žele da žive  odvojeno od svijeta u svojim poljoprivrednim kolonijama, doslovno slijedeći Bibliju.