Toplotni val u Australiji
0

Melbourne i Adelaida pod 45 stepeni Celzijusa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Melbourne , grad domaćin ovogodišnjeg teniskog turnira Australian Open, u slijedeća četiri dana će pogoditi toplotni val, po predviđanjima australijskog nacionalnog klimatskog centra.

Drugi najveći grad u Australiji, Melbourne, u slijedeća četiri dana mogao bi se suočiti s ogromnim toplotnim udarom i temperaturama nekoliko stepeni iznad 40 stepeni Celzijusa.

Ove temperature, kako navode klimatolozi, biće najveće od davne 1908. godine.

Vjetar koji dolazi iz područja visokog pritiska preko Tasmanijskog mora zadržava ekstremnu vrućinu na području Južne Australije, a ogromna vrućina koju ne smanjuju klima uređaji i ventilatori već su natjerali i neke igrače da zbog iscrpljenosti napuste natjecanje Australian Opena, prestižnog teniskog turnira koji se ove godine održava u Melbourneu.

'Vrućine su nevjerovatne čak i za ovo podneblje, danas se temperatura u Melbourneu popela na 43,2 stepena, dok je u Adelaidi iznosila 45,7 stepeni Celzijusa. Slijedećih dana se očekuju iste ili veće temperature', rekao je Blair Trewin, klimatolog.

Zbog velikih temperatura, pišu tamošnji mediji, otkazuju se redovne međugradske linije, sportska natjecanja i društveni događaji, a stanovništvo je u i u strahu od požara.