Svijet
0

Meksiko: Uhapšena žena odgovorna za 20 ubistava

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Maria Jimenez (26) uhapšena je u meksičkom gradu Montereju zbog sumnje da je počinila 20 ubistava u narko-kartelu Zedas, navodi meksička policija.

Jimenezovoj se plaćalo oko 1.700 dolara mjesečno da ubija svoje žrtve, među kojima su trgovci trogom iz rivalskih narko-kartela i jedan policajac, rekao je Horhe Domene, portparol državnog tužioca u meksičkoj državi Nuevo Leonu.

Od prošle nedjelje, kada je uhapšena, Jimenezova je priznala ubistva i druge zločine. Protiv nje će biti podignuta optužnica za ubistva, krađu automobila i otmice.

Meksička policija uhapsila je još nekoliko žena povezanih sa ubistvima, ali malo njih je optuženo da su usmrtile toliki broj ljudi.

Jimenezova je uhapšena sa tri muškarca optužena za ubistva i pet osoba optuženih za trgovinu drogom. Ova grupa je kontrolisala 14 važnih prodajnih mjesta droge u Montereju, navodi Domene.

Industrijski centar Monterej ranije je smatran najsigurnijim gradom Latinske Amerike, dok je danas u njemu često nasilje izazvano borbama narko-kartela Zetas sa rivalima radi kontrole nad distribucijom droge.

U Meksiku se dogodilo više od 50.000 ubistava povezanih sa drogom otkad je predsjednik Felipe Calderon preuzeo dužnost u decembru 2006. godine i pokrenuo nacionalnu borbu protiv narko-kartela.