Svijet
0

Meksiko: Privedeni generali zbog organizovanog kriminala

SRNA
Dva meksička generala, od kojih je jedan bivši zamjenik ministra odbrane koji je pomogao u eskalaciji rata protiv narko-kartela, pod istragom su zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom, saopšteno je danas iz Kancelarije glavnog tužioca u Meksiku.

Meksička policija danas je privela Tomasa Anhelesa Davahara, koji je bio drugi glavnokomandujući u meksičkoj vojsci do 2008. godine, te Roberta Davea Gonzalesa, koji je predvodio elitnu vojnu jedinicu u meksičkoj državi Kolima. Prema riječima zvaničnika, oni su predati na ispitivanje u Odjeljenje za organizovani kriminal u Meksiku.

"Generali će dati izjavu u vezi sa svojom navodnom povezanošću sa organizovanim kriminalom", navodi zvaničnik iz Kancelarije generalnog tužioca koji je želio da ostane anoniman.

Predsjednik Meksika Felipe Kalderon imenovao je u decembru 2006. godine za zamjenika ministra odbrane Tomasa Davahara, koji se sa ove funkcije povukao u martu 2008. godine. Meksički vojni portparol novodi da nisu izdati nalozi za hapšenje generala i da će, za sada, biti samo ispitivani.

Nasilje povezano sa drogom se u Meksiku povećalo od kada je predsjednik Kalderon, na početku svog mandata, pokrenuo borbu meksičke vojske protiv narko-bandi. 

Blizu 55.000 ljudi izgubilo je život tokom ovog konflikta, zbog čega je opala podrška konzervativnoj Kalderonovoj Partiji nacionalne akcije, koja će iz ovog razloga vjerovatno izgubiti na predstojećim predsjedničkim izborima prvog jula.