Svijet
54

Meksiko povećava granicu korištenja marihuane u privatne svrhe s pet na 28 grama

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto kazao je kako će zatražiti od Kongresa da poveća limit korištenja marhuane u privatne svrhe na 28 grama.

Ranije je bilo dozvoljeno pet grama, a ovom izmjenom zakona potrošnja više ne bi bila krminalizirajuća. Posjedovanje veće količine bit će kažnjivo prema zakonu o prometu drogama.

"Mi Meksikanci znamo previše dobro opseg i nedostatke kaznene politike i o tzv. ratu s drogama koji vodimo 40 godina. Naša zemlja je patila zbog bolesnih efekata organiziranog kriminala vezanog za trgovinu drogama. Srećom, novi konsenzus se postepeno pojavljuje u svijetu u korist reforme politike lijekova. Sve veći broj zemalja energično radi na suzbijanju kriminala, ali umjesto kriminaliziranja potrošača oni nude alternative i mogućnosti", rekao je Nieto.

Ovaj zakon bi pomogao ljudima koji koriste marihuanu za liječenje, te bi oslobodio one koji služe kaznu zatvora zbog posjedovanja više od pet grama marihuane. Ovaj potez napravljen nakon što je Vrhovni sud Meksika dobio molbu četvero ljudi da im se dozvoli uzgoj i posjedovanje marihuane za ličnu upotrebu.