Na sedam farmi
0

Meksiko: Pola miliona primjeraka peradi zaraženo ptičjom gripom

Anadolija
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Najmanje pola miliona primjeraka peradi zaraženo je virusom ptičje gripe, koja je zabilježena na sedam farmi u centralnom dijelu te zemlje, potvrdili su zvaničnici.

Ministarstvo poljoprivrede Maksika saopštilo je da su ukupno 582 hiljade primjeraka peradi, uglavnom pilića, zaražene virusom ptičje gripe, ali još nije izdat nalog za uništenje zaraženih životinja, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prošle godine u Meksiku je zbog epidemije ptičije gripe koju je uzrokovao virus H7N3, uništeno više od 22 miliona zaraženih primjeraka peradi. Kao rezultat, u zemlji je došlo do velikog rasta cijena pilećeg mesa i kokošjih jaja.

U aprilu prošle godine Ministarstvo poljoprivrede Kine naredilo je uništavanje 95.000 primjeraka peradi nakon što je na jednoj farmi na sjeverozapadu zemlje zabilježena ptičija gripa.

Kina se smatra najugroženijom svjetskom zemljom po pitanju ptičje gripe, budući da se najveći dio peradi u svijetu nalazi upravo u toj zemlji, a većina peradi u ruralnim dijelovima zemlje uzgaja se u neposrednoj blizini ljudi.