Svijet
17

Meksiko nudi 3,8 miliona dolara za hvatanje najtraženijeg narko-bosa

Klix.ba
Meksička vlada je odlučila ponuditi nagradu od 3,8 miliona dolara onome ko pomogne u pronalasku i ponovnom hapšenju najtraženijeg narko-bosa Joaquina Guzmana, koji je iz zatvora pobjegao u subotu, javlja BBC.

Guzman je iz meksičkog zatvora Altiplano pobjegao u subotu kroz tunel dug 1,5 kilometara, a zbog bijega su otkaze dobili direktor i trojica čuvara zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong je rekao da su čuvari sigurno pomogli Guzmanu da pobjegne. Narko-bos je uspio u tome iako je imao narukvicu za praćenje, a trebao je biti pod nazorom 24 sata.

"Ovaj kriminalac neće imati mira", izjavio je Osorio Chong.

Sigurnosne snage širom Meksika su nakon bijega znatno pojačanje, a letovi sa aerodroma Toluca, koji se nalazi u blizini zatvora, bili su prekinuti.

Gvatemala je također pojačala kontrolu svoje granice s Meksikom. Upravo je na ovoj granici Guzman uhapšen 1993. godine. Nakon toga je poslan u zatvor Puente Grande u Meksiku, odakle je pobjegao 2001. godine nakon što je podmitio čuvare i sakrio se u korpu s vešom. U narednim godinama je proširio područje djelovanja svog kartela, a ponovo je uhapšen prošle godine. Analitičari su ranije upozoravali da bi kriminalac mogao ponovo pobjeći.

Tunel kroz koji je Guzman pobjegao povezan je sa dijelom ćelije u kojoj se nalazi tuš. Taj tunel je vodio do objekta koji je napravljen prošle godine. Policija je pronašla i motocikl koji je korišten za odvoženje zemlje. U objektu su pronađeni i dušeci na kojima su spavali oni koji su kopali tunel.

Guzmanovo bogatstvo se procjenjuje na milijardu dolara.