Svijet
15

Meksiko: Novi članovi bandi jeli ljudska srca kako bi dokazali lojalnost

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zloglasna meksička narkobanda primoravala je svoje nove članove da jedu srca ubijenih žrtava.

Naime, radi se o dijelu inicijacije kako bi banda saznala da li je novi član infiltrirani faktor ili ne, javljaju sigurnosne agencije vlade Meksika.

Veći dio 2014. godine prošao je u znaku nasilja u meksičkoj državi Michoacan, a nakon što su rat protiv narkokartela pokrenuli samoorganizovani osvetnici. Ipak, njihova borba se rasipa zbog međusobnih nesuglasica.

Javnost se boji kako vlada, policija i vojska više nisu u stanju da se bore protiv bandi, a kao posljedica straha osvetničke grupacije se pretvaraju u svojevrsne čuvare pojedinih dijelova države.

Jednu od najvećih bandi, La Familia Michoacana, osnovao je Nazario Moreno koji je prije likvidacije u martu 2014. godine smatran za ljubitelja kultova. Kasnije je prešao u bandu Knights Templar, a njegovi sljedbenici su optuživani da su jeli srca svojih žrtava.

Alfredo Castillo, čelnik sigurnosnih snaga u državi Michoacan, izjavio je kako kanibalizam nije široko zastupljen. Ipak, tvrdi Castillo, zabilježeno je nekoliko slučajeva jedenja srca kao dijela inicijacije novih članova bande.

Više od 100.000 osoba ubijeno je od 2007. godine nakon što je Meksiko objavio rat narkokartelima.