Priznao zlodjela policiji
0

Meksiko: Lider narko kartela naredio ubistvo 1.500 ljudi

SRNA
Jose Antonio Acosta Hernandez
Jose Antonio Acosta Hernandez
Policija u Meksiku saopštila je da je vođa narko kartela koga su uhapsili u petak priznao da je naredio ubistvo 1.500 ljudi u sjevernoj državi Čiuaua.

Jose Antonio Acosta Hernandez (33) osumnjičen je, takođe, za organizovanje napada na radnicu američke Ambasade i njenog supruga u Siudad Huarezu prošle godine, javlja BBC.

Zvaničnici kažu da je Hernandez ključna figura u kartelu Huarez.

Siudad Huarez je najnasilniji grad u Meksiku u kome je 2010. ogdine ubijeno više od 3.000 ljudi.

Hernandez, poznatiji kao El Diego, optužen je da je vođa bande La linea, čiji članovi rade kao plaćene ubice kartela Huarez.

Ovaj kartel kontroliše neke od najvažnijih puteva  krijumčarenja droge od Siudad Huareza do SAD.

Policija vjeruje da je El Diego odgovoran i za bombaški napad u kome su ubijene četiri osobe u Siudad Huarezu.
Šef odjeljenja za borbu protiv droge Ramon Pequeno rekao je da je Hernandez, također, priznao  da je naredio ubistvo 15 ljudi, većinom tinejdžera, na zabavi u Siudad Huarezu prošle godine.

Meksička vlada ponudila je 15 miliona meksičkih pezosa ili 1,3 miliona dolara za informaciju koja bi vodila njegovom hapšenju.

Američki tužioci rekli su da žele da mu sude za slučaj ubistva zaposlenika američke ambasade 2010. godine Lesley Enriquez, njenog supruga Arthura Redelfsa, kao i Horhea Alberta Salseda, još jednog radnika konzulata.

Oni su ubijeni u svom automobilu  kada su se vraćali sa zabave.

Enriquez (35) bila je u četvrtom mjesecu trudnoće kada je ubijena. Njihova sedmomjesečna djevojčica je preživjela napad, a pronađena je kako plače na zadnjem sjedištu automobila.

Salsedo je ubijen iz automobila u pokretu  u skoro simultanom napadu kada se vraćao sa iste zabave.