Svijet
32

Meksikanki vratili bebu koju su joj ukrali i zamijenili na porođaju u El Salvadoru

Klix.ba
Mercedes Casanellas iz Dallasa kojoj su bebu ukrali i zamijenili s drugom nakon što se porodila u bolnici u San Salvadoru, dobila je svoju bebu nazad nakon opsežne policijske akcije. DNK analizom utvrđeno je da je beba njena.

Britanac Richard Cushwoth i njegova žena Mercedes plašili su se da je njihovo dijete prodato krijumčarima ljudi , ali srećom policija ga je uspjela naći i vratiti. Ginekolog koji je porodio, dr. Alejandr Guidos uhapšen je nakon što je bračni par dao intervju državnoj televiziji, a policija je pokrenula potragu. No, ljekar je pušten uz kauciju i tvrdi da nije kriv.

"Presretni smo. Ovo je dogovor na naše molitve. Sve okolnosti pokazuju na kriminalne radnje, ali prema službenoj priči bolnice riječ je o zabuni. Ne možemo tačno reći šta se desilo. Žao nam je druge porodice. Ne znamo ništa o njima osim da su i oni saznali tek sada da beba nije njihova. Mi smo sumnjali da nešto nije uredu, a oni se izgleda prave da nisu znali ili nisu htjeli reći", rekli su sretni roditelji.

Advokat porodice Francisco Meneses rekao je kako nemaju ništa protiv ljud koji su bili u sali kada se beba rodila, ali da je bitno da se kaže šta se dogodilo i da se znaju imena svih ljudi.

"Tu su hirurg, anesteziolog, pedijatar, dvije medicinske sestre i osobe koje su primile bebu u jaslicama.", rekao je advokat.

Mercedes je željela da se porodi u svojoj rodnoj zemlji te su zbog toga otišli u San Salvador. Kada se porodila dali su joj odmah bebu, da bi, kad su joj je donijeli drugi put nakon dugo vremena, jer su joj dali nešto za spavanje, shvatila je da to nije njena beba iako su je ubjeđivali u suprotno.

Bila sam pod stresom kada je beba u mojim rukama počela disati. Sjećam se da sam ga držala i pomislila kako liči na mog muža jer je bio bijel. Pogledala sam i genitalije i vidjela da su bijele i ružičaste. Ali tada mi je anesteziolog dao injekciju za spavanje kazavši da sam jako nervozna. Poslije toga se ničega ne sjećam. Kad su mi donijeli bebu ujutro, pomislila sam kako je drugačija i vidjela da su genitalije tamnije. Medicinska sestra mi je rekla kako je to sve normalno i ponavljala tu rečenicu", kazala je porodilja.

Srećom, Mercedes je napravila i fotografije svog sina čim se porodila koje dokazuju da je bio bijel. Uprkos sumnji, par se vratio kući. Kako je beba rasla, oni i porodica su primijetili da je beba tamnija od njih. Tada su skupili snage i uradili DNK analizu koja je pokazala da beba uopće nije njihova.

Bračni par je rekao a će uprkos tome što su pronašli dijete, nastaviti odgajati i drugu bebu koju su dobili kada su bebe zamijenjene.