Svijet
0

Meksikanac koji je 2010. proglašen mrtvim, izabran za gradonačelnika

Klix.ba
Lenin Carballido
Lenin Carballido
Meksikanac Lenin Carballido 2010. godine je proglašen mrtvim, a sada je izabran za gradonačelnika meksičkog gradića San Agustin Amatengo.

Prema smrtnom listu, koji je njegova porodica pokazala policiji, Lenin Carballido je preminuo prije tri godine usljed dijabetičke kome. Budući da su ga smatrali mrtvim, policija je odbacila nalog za njegovo hapšenje zbog istrage o grupnom silovanju iz 2004. godine. Bili su šokirani kada su vidjeli da je Carballido, živ i zdrav, izabran za gradonačelnika San Agustina Amatenga u meksičkoj državi Oaxaca.

Carballidov smrtni list pojavio se malo nakon izbora, a prilično je čudno da se nije pojavio ranije, budući da se on nije ni trudio prikriti svoj identitet. Tokom kampanje je koristio svoje pravo ime, a njegove slike su se nalazile po čitavom gradu.

Smrtni list je izdao i potpisao službenik javnog registra u zvaničnoj formi i opečatio zvaničnim pečatom. Službenik je nakon toga otpušten.

Mayra Ricardez, glasnogovornica Tužilaštva Oaxace, navodi da nalog za Carballidovo hapšenje nikada nije izvršen, budući da je njegova porodica policiji pokazala lažni smrtni list.

"Ukoliko je sve ovo istina, on neće moći biti gradonačelnik. Kada se registrovao kao kandidat pokazao je sve svoje dokumente, od rodnog lista do uvjerenja o nekažnjavanju. Prevario je tužilaštvo, prevario je službu za evidenciju, prevario je izborne zvaničnike", rekao je Rey Morales, čelnik Demokratske revolucionarne stranke, koja je podržavala Carballida tokom izborne kampanje.

Prilično je sigurno da Carballido neće ni trena raditi kao gradonačelnik. Ricardez je navela kako njen ured "preduzima sve pravne korake neophodne za ponovno pokretanje slučaja i izvršenje naloga za hapšenje".