Optimistične procjene
0

Meksički zaljev će se oporaviti do kraja 2012.

Sarajevo-x.com
Prema najnovijim procjenama stručnjaka, Meksički zaljev će se uveliko oporaviti od izlijevanja nafte do kraja 2012, čemu bi trebalo doprinijeti 20 milijardi dolara koje bi kompanija British Petroleum isplatila kao naknadu štete.

Istjecanje nafte s platforme Deepwater Horizon bila je najveća ekološka katastrofa u američkoj historiji.

Dosad je BP za 168.000 ljudi koji su pogođeni ovom katastrofom isplatio oko 3,3 milijarde dolara. Advokat Kenneth Feinberg je predložio da podnositelji zahtjeva za nadoknadu štete prime dvostruki iznos novca u odnosu na ono što su izgubili u 2010. ovom katastrofom, a da ribolovci prime četverostruku nadoknadu. Međutim, pravobraniteljica s Floride, Pamela Bondi, pomalo je skeptična u vezi s ovom procjenom stručnjaka.

Ona ističe kako nalaz nije precizirao zbog čega treba isplatiti 20 milijardi odštete, te da je prognoza o oporavku Meksičkog zaljeva od katastrofe data na osnovu optimističnih pretpostavki. U međuvremenu je i savezni sudija rekao da advokat Feinberg nije neovisan od BP-a, te se advokat kojeg su zajednički imenovali BP i Bijela kuća, opet našao na udaru kritika u pogledu roka i visine isplate naknada.

Oko polovina od ukupno 485.000 zahtjeva je odbijeno zbog nedostatka dokumentacije. Stanovnici koji su pogođeni katastrofom također su skeptični u vezi s isplatom naknada i nisu zadovoljni predloženim iznosima.

Deepwater Horizon je eksplodirao 20. aprila prošle godine, pri čemu je poginulo 11 radnika.