Svijet
0

Meksički narko kartel kidnapovao članove španskog elektro benda

Klix.ba
Zloglasni meksički narko kartel Los Zetas kidnapovao je četveročlani elektro pop bend Delorean iz Barcelone te ih držao 30 sati u hotelskoj sobi u Mexico Cityju, zahtijevajući 400 hiljada dolara za njihove živote.

Srećom, policija je uspjela pronaći Zete, poznate po okrutnim metodama mučenja i masovnim ubistvima, a članovi benda su mogli da se vrate u Španiju.

Bend se u hotel vratio sa nastupa na lokalnom festivalu, a pripadnici kartela su ih namamili telefonskim pozivom, rekavši im da moraju napustiti sobu zbog pucnjave.

Ekhi Lopetegi, Guillermo Astrain, Unai Lazcano i Igor Escudeo prebačeni su u drugi hotel, u dvije zasebne sobe.

Kartel je zatim kontaktirao njihove porodice, traživši otkupninu od pet miliona meksičkih pezosa (blizu 400 hiljada dolara) za njihov siguran povratak.

Zahvaljujući kombinovanim policijskim snagama, uključujući i Interpol, otkriven je izvor poziva upućenog u hotelsku sobu benda te su, nakon 30 sati zarobljeništva, oslobođeni.

Njihov debitantski album iz 2010. oduševio je kritiku New York Timesa i Pitchforka, a bend se u trenutku otmice pripremao za svjetsku turneju i promociju novog albuma "Apar".