Svijet
46

Meksički narko bos Joaquin Guzman pobjegao iz zatvora, policija pokrenula potragu

Klix.ba
Joaquin Guzman
Joaquin Guzman
Poznati meksički narko bos Joaquin Guzman, poznatk kao El Chapo, pobjegao je iz zatvora s maksimalnim osiguranjem. Ovo je njegov drugi bijeg iz strogo čuvanog zatvora.

Meksička nacionalana komisija za sigurnost je saopćila da je Guzman zadnji put viđen pod tuševima u zatvoru Altiplano u subotu navečer, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Guzman je bio vođa meksičkog narko kartela Sinaloa, koji krijumčari velike količine droge u SAD. Nakon što je uhapšen i osuđen 1993., Guzman je pobjegao iz zatvora 2001. godine, a ponovo je uhapšen 2014. godine.

Njegov novi bijeg je otkriven kada su čuvari provjerili njegovu ćeliju u zatvoru Altiplano, koji se nalazi u blizini Mexico Cityja. Odmah nakon toga je pokrenuta potraga, a obustavljeni su svi letovi s obližnjeg aerodroma Toluca.

Guzman je prvi put iz zatvora s maksimalnim osiguranjem pobjegao 2001. godine nakon što je podmitio čuvare i sakrio se u korpu s vešom.

Narko bos je služio kaznu dužu od 20 godina nakon što je uhapšen u Guatemali 1993. godine. SAD su ga optužile za krijumčarenje droge.

Njegovo prošlogodišnje hapšenje je bilo uspješna priča za meksičkog predsjednika Enriquea Penu Nieta.

Guzman je rođen u gradu Badiraguatu prije 57 godina, a osamdesetih je postao veoma važan igrač u narko kartelima. Njegov uspon do vođe kartela Sinaloa ga je učinio najtraženijim krijumčarom droge na svijetu.

Kartel kontroliše trgovinu kokainom, marihuanom i metamfetaminom u SAD.

Prije nego je uhapšen 2014. godine, američki State department je ponudio nagradu od 5 miliona dolara za infomacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Guzmanovo bogatstvo se procjenjuje na milijardu dolara.