Svijet
0

Meksičke vlasti odbacuju tvrdnje o otmici 50 migranata

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Meksiko je danas osporio optužbe El Salvadora da su naoružani napadači na teritoriji Meksika oteli više desetina centralnoameričkih migranata koji su ilegalno putovali u teretnom vozu.

Ministarstvo inostranih poslova El Salvadora saopštilo je da su nepoznati napadači 16. decembra zaustavili teretni voz u mjestu Chahuites, u meksičkoj državi Oaxaca, i odveli do 50 osoba.

Meksički zvaničnici kažu da je vijest o otmici nepotvrđena.

Meksički Institut za migraciju saopštio je da su agenti ušli u voz i uhapsili 92 osobe, ali da nakon razgovora sa lokalnim i federalnim zvaničnicima nisu pronašli dokaze o otmici.

U saopštenju se ističe da nema bilo kakvih naznaka da je voz zaustavljan prije nego što su se agenti ukrcali.

Međutim, direktor Katoličkog skloništa za migrante svećenik Heyman Vasquez kaže da su migranti odvedeni nakon što su agenti završili svoju operaciju.

Vasquez je britanskoj medijskoj kući BBC rekao da je razgovarao sa migrantima koji su uspjeli da izbjegnu otmicu.
On je istakao da je uhapšeno 92 od 300 migranata, koliko ih je bilo u vozu, koji su ubrzo nakon toga zaustavili nepoznati napadači.

Očevici su rekli da su napadači ušli u voz, pljačkali i udarali slijepe putnike, a neke od njih odveli uz prijetnju naoružanjem. 

Vasquez je rekao da je oteto 30 do 50 osoba, među kojima sve žene koje su zatečene u vozu, nekoliko muškaraca i djece.

Konzulat El Salvadora, koji je takođe obavio razgovore sa nekim od migranata, kaže da je oteto oko 50 ljudi.

Migranti su česta meta napada narko bandi koje traže nove članove.

Vijest o otmici došla je samo nekoliko mjeseci nakon što su pronađena 72 tijela ubijenih migranata u meksičkoj državi Tamaulipas.