Helsinki
0

Meksičke vlasti i WHO primijenili odlične mjere

FENA
Zdravstveni stručnjaci koji su se okupili na kongresu u Helsinkiju govorili su pohvalno o ponašanju meksičkih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kada je riječ o načinu na koji su se nosili s novom gripom A (H1N1), epidemijom koja je prouzrokovala veliku paniku u cijelome svijetu.

U sklopu prvog svjetskog kongresa organiziranog nakon otkrića virusa A (H1N1), stručnjaci iz svih dijelova svijeta potvrdili su da je postojala ozbiljna opasnost od izbijanja pandemije. Epidemiolozi su podsjetili kako su prvi izvještaji o smrtnosti ukazivali na sličnost sa španjolskom gripom koja je između 1918. i 1919. odnijela više desetaka miliona života.

"Meksičke su vlasti bile vrlo odvažne, jer su iznimno brzo reagirale i organizirale izolaciju, koristeći uobičajene metode spriječavanja širenja virusa. S obzirom na to da je sistem otkrivanja virusa u cijelome svijetu poboljšan, otkriveni su brzo i novi slučajevi izvan Meksika, rekao je dr. Didier Pittet, profesor epidemiologije na Ženevskom sveučilištu i medicinski savjetnik za kontrolu infektivnih bolesti pri WHO-u na otvaranju Evropskoga kongresa o kliničkoj mikrobiologiji i o zaraznim bolestima", prenose u subotu agencije.

U radu kongresa u predstojeća će četiri dana u Helsinkiju sudjelovati 8.000 svjetskih stručnjaka.