Svijet
0

Meksičke snage sigurnosti zaplijenile 105 tona marihuane

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Meksičke snage sigurnosti su u ponedjeljak zaplijenile najmanje 105 tona marihuane u pograničnom gradu Tijuana u Meksiku. Ovo je ubjedljivo najveća količina koja je zaplijenjena u proteklih nekoliko godina, javlja AP.

Vojnici i policija su zaplijenili drogu nakon upada u tri naselja u jutarnjim satima. Policija je nakon razmjene vatre uhapsila jedanaest osoba.

Marihuana je pronađena zapakovana u 10.000 paketa koje su maskirani vojnici pokazali novinarima. General Alfonso Duarte Mujica je rekao da je vrijednost zaplijenjene droge na meksičkom tržištu oko 4,2 milijarde pezosa (243 miliona eura).

General je dodao da vlasti još uvijek prebrojavaju i vagaju pakete, te da bi se konačna količina mogla i povećati.

Hapšenja su uslijedila nakon što je otvorena vatra na policijsku patrolu. Na policiju su pucali naoružani napadači iz konvoja vozila. Jedan policajac i jedan osumnjičeni su povrijeđeni u pucnjavi.

Policija je uhapsila jedanaest osumnjičenih te pozvala vojsku i državnu policiju kao pojačanje.

Uhapšeni su također policiju odveli na tri različite lokacije u ovom gradu koji se nalazi s druge strane granice sa SAD-om u blizini San Diega u Kaliforniji. Droga je pronađena i u prikolicama traktora kao i u kućama.

General Duarte tvrdi da je droga namjenjena krijumčarenju na teritorij SAD-a. Nije otkrio o kojoj se bandi radi niti lokaciju na kojoj je marihuana uzgajana.

Meksički karteli krijumčare drogu iz Južne Amerike, a proizvodnja droge u Meksiku se povećava.

Uzgoj marihuane u Meksiku se povećao za 35% na 12.000 hektara u 2009. godini u odnosu na 8.900 hektara u 2008. godini.

Prethodno je policija također u nekoliko navrata zaplijenila velike količine marihuane koje se također mjere u tonama, ali je ovo do sada jedna od najvećih ikada.

Nasilje koje provode karteli u ratu zbog droge je prisutno i u drugim gradovima.

Meksički grad Ciudad Juarez je postao jedan od najsmrtonosnijih gradova zbog konstantnog rata između kartela Sinaloa i Juarez. Više od 2.000 ljudi je ubijeno ove godine u ovom gradu koji se nalazi u blizini granice sa El Pasom u državi Teksas.