Svijet
0

Meksička vojska pronašla napuštenog ilegalnog imigranta

FENA
Meksička policija pronašla je 81-og centralnoameričkog imigranta zaključanog unutar prikolice kamiona u blizini američke granice u sjevernoj državi Nuevo Leon.

Imigranti, među kojima i devetero djece, pronađeni su pod lažnim podom, gdje su bili zarobljeni dva dana bez hrane ili vode.

Šezdesetpet Salvadoraca, 14 Hondurašana i dvoje Gvatemalaca preživjelo je, ali su mnogi propatili od teške dehidracije.

Hiljade ilegalnih imigranata prođer kroz Meksiko svake godine u pokušaju da se domogne Sjedinjenih Država.

U ponedjeljak je 289 iliegalnih imigranata pronađeno u prikolici kamiona u južnom Meksiku.

Grupa Latinoamerikanaca, među kojima 226 Gvatemalaca, otkrivena je tokom rutinske provjere vozila na putu u državi Chaipas.

Kada su vojhnici pronašli napuštenu prikolicu u blitzini grada Hualahuisesa u sjevernom Meksiku, oni su bili šokirani kada su pronašli 81-og ilegalnog imigranta pod lažnim podom pokrivenim ukrasnim biljkama.

Grupa je provela dva dana u potpunoj tami unutar skrivenog odjela sa samo nešto energetskih napitaka između njih koji su im pomnogli da prežive.

Vlasti su saopćile kako su oni bili u stanju teške dehidracije i imali su sreće što su ostali živi.

Temperature u blizini pustinjskog područja dostižu najmanje 35 stepeni Celziusa tokom dana.

Portparol lokalne vlade izjavio je kako su imigranti saopćili da su platili između tri i šest hiljada dolara krijumčarskoj bandi kako bi se domogli Sjedinjenih Država.

Dopisnik BBC-ja iz Meksika Will Grant javio je kako je ostalo nejasno zašto je operacija trgovinom ljudima prekinuta, ali da je vozilo ostavljeno nedaleko od kontrolnog punkta vojske i kako je moguće da su se vozači prepali.

Taj incident pruža nove dokaze o broju ljudi koji se nastoje domoći Sjedinjenih Država i o nečovječnom tretmanu imigranata od bandi trgovaca ljudima, javlja dopisnik BBC-ja.