Projekt preuređenja
12

FOTO / Meka u budućnosti: Oko Kabe će moći klanjati 2 miliona muslimana

Anadolija
U okviru projekta preuređenja Meke u skorijoj budućnosti bit će porušeno čak 2.350 zgrada, javlja dopisnik agencije Anadolija.
Nakon završetka ovog velikog projekta, koji bi trebao biti dovršen u naredne 33 godine, oko Kabe će istovremeno moći klanjati čak dva miliona muslimana iz cijelog svijeta.

Gradonačelnik Meke Usame El-Bar kazao da će ovaj projekt, koji je započeo još 2009. godine, koštati više od 100 milijardi dolara.

"Završeno je rušenje poslovnih prostora i hotela u ulici Gaza u kojoj se nalazi Poslanikova kuća. Osim toga u Mini gradimo restorane i toalete kako bi hodočasnicima nudili bolje usluge. Ovo je treća faza projekta koja će trajati četiri godine. U okviru ovog projekta bit će izgrađena i obdeništa gdje će djeca moći boraviti dok roditelji obavljaju namaze", kaže prvi čovjek Meke.

Nove zgrade neće biti visoke

El-Bar je dodao da nove zgrade i poslovni prostori neće biti visoki. Bit će izgrađene i nove abdeshane.

Gradonačelnik Usame El-Bar je kazao da će u narednoj fazi u Meki biti izgrađen i metro.

El-Bar je dodao da će ukupna dužina metroa biti 182 kilometara. On će biti povezan sa željeznicom Mashari između Kabe, Arefata, Muzdelife i Mine, što su, također, sveta mjesta muslimana.

Meku svake godine posjeti oko 16 miliona muslimana koji dolaze za umru, dok svake godine četiri miliona ljudi dođe u Meku kako bi obavili hadž.