Napadu iznad Lockerbija
0

Megrahi podržava nezavisnu istragu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bivši libijski agent Abdelbaset al-Megrahi, osuđen za podmetanje bombe u avion "Pan Americana" 1988. godine, kada je u eksploziji iznad škotskog gradića Lockerbija poginulo 270 ljudi, rekao je da će sarađivati u javnoj istrazi o ovom događaju i dostaviti svu dokumentaciju koju posjeduje, objavili su mediji.

Megrahi je za dnevnik "Scotland Herald" rekao danas da porodice žrtava zaslužuju da znaju istinu o onome što se 1988. dogodilo na letu 103 kompanije "Pan Am".

"Podržavam javnu istragu. Mislim da nije pošteno prema porodicama žrtava što se o (tom događaju) ništa nije čulo. Istraga će im pomoći da saznaju istinu. Kao što sam rekao, istina nikad ne umire", rekao je Megrahi.

Megrahi je dodao i da će, ako britanska vlada bude garantirala da će nezavisna istraga biti provedena, u potpunosti sarađivati i dostaviti dokumente koje ima, prenio je ranije danas Reuters.

Abdelbaset al-Megrahi osuđen je na doživotnu kaznu zatvora koju je izdržavao u jednom zatvoru u Škotskoj, ali je oslobođen iz humanitarnih razloga jer boluje od neizlječivog raka prostate.

Megrahiju je u Libiji priređen doček na aerodromu, kojem je prisustvovalo najmanje 1.000 mladih Libijaca, kao i libijski lider Moamer Gadafi.

Srdačan doček Megrahija osudile su vlasti SAD-a, čijih je 189 državljana poginulo u napadu, i Velike Britanije, a britanski Foreign Office oštro je demantirao špekulacije da su škotske vlasti oslobodile bivšeg agenta na osnovu trgovinskog sporazuma između Libije i Velike Britanije.

Škotski ministar pravde Kenny MacAskill izjavio je zatim da je njegova odluka da Megrahija pusti na slobodu bila zasnovana na škotskom zakonu i vrijednostima, a ne na diplomatskim, političkim ili ekonomskim faktorima.