Cartsvo za digitalnu pirateriju
0

Megaupload je milionima ljudi bio jedna od najvažnijih stranica

Sarajevo-x.com
Megaupload, web-stranicu za dijeljenje i preuzimanje sadržaja zatvorila je američka federalna vlada optužujući osnivača Kima Dotcoma da je stvorio online carstvo za digitalnu pirateriju. Mnogi nisu čuli za ovu stranicu, ali za milione je Megaupload šest godina omogućavao da sačuvaju ogromne foldere, a zatim ih online podijele sa prijateljima.

Nekoliko puta je Megaupload bio među najpopularnijim stranicama na svijetu, a postoji i YouTube video na kojem su prikazani Kanye West, Kim Kardashian, P. Diddy i još mnogi slavni u reklami za Megaupload.

"Megaupload je čekao skori kraj zbog toga što su otvoreno kršili autorska prava. Mislim da je dijeljenje na internetu sjajno, ali Megaupload i slične stranice zarađuju mnogo novca od piraterije i tome je morao doći kraj", napisao je urednik jedne web-stranice u Španiji Jonathan Riggall na blogu TorrentFreak, koji je posvećen problemima preuzimanja na internetu, prenosi CNN.

Stranica Megaupload dozvoljavala je korisnicima da sačuvaju sav sadržaj na harddisk ili da ga sačuvaju online. Zatim servis pošalje korisnicima URL koji može biti podijeljen sa drugima često kroz diskretnu poruku na društvenim mrežama.

U sklopu Megauploada su bili servisi MegaVideo koji je dozvoljavao korisnicima da gledaju i preuzimaju videomaterijal i MegaPix za dijeljenje fotografija za Flickr i Photobucket. Korisnici koju su platili za povlaštene profile mogli su preuzimati i dijeliti veće foldere. Doživotno članstvo koštalo je 260 dolara.

Američka vlada optužuje osnivača da je nelegalno zaradio 175 miliona dolara na osnovu kršenja autorskih prava. Osnivači i radnici web-stranice ukupno posjeduju 15 luksuznih Mercedes Benz automobila, Maserati, Rolls Royce i Lamborghini, a samo grafički dizajner stranice je prošle godine zaradio milion dolara.

Vlasnici Megauploada tvrde da im američka vlada nije ni dozvolila da ispitaju dijeljenje ilegalnog sadržaja na njihovoj stranici, ali iz Ministarstva pravde tvrde da je to samo fasada i da su oni morali biti svjesni toga da se autorska prava narušavaju.

Među korisnicima je nastao talas panike i negodovanja što su iskazivali na društvenim mrežama i bloggovima, jer su neki od njih na toj stranici sačuvali fileove za posao ili neke privatne foldere. Mnogi tvrde da su koristili Megaupload, jer im e-mail servisi nisu dozvoljavali da pošalju neki veći file.