Svijet
0

Megaupload dobio pristup zaplijenjenim podacima

Klix.ba
Kim Dotcom
Kim Dotcom
Osnivač servisa za pohranjivanje podataka Megaupload, Kim Dotcom, dobio je pristup podacima zaplijenjenim tokom racija.

Odluku odobravanja pristupa donio je Vrhovni sud Novog Zelanda, uz obrazloženje da su nalozi korišteni prilikom oduzimanja materijala bili nezakoniti.

Ova presuda je velika pobjeda za Dotcoma, koji navodi da je njegova odbrana bila narušena, jer je policija mogla vidjeti dokaze koje on nije..

Računari, hard diskovi i dokumenti su zaplijenjeni u januaru 2012., u racijama koordiniranim sa američkim vlastima, a Megaupload je optužen za ostvarivanje ogromnog profita na digitalnoj pirateriji i pomaganju ljudima da nezakonito dijele filmove i muziku. Racije, koje je sproveo FBI, prisilile su Megaupload da prestane s radom.

Dotcom je negirao optužbe navodeći da je Megaupload samo servis za pohranu podataka te da on nije odgovoran za to štanjegovi korisnici rade. Pravna borba odvijala se na Novom Zelandu, gdje Dotcom živi, a do sada je ostvario nekoliko pobjeda. U septembru 2012. je dobio izvinjenje novozelandskog premijera zbog predaje slučaja.

Posljednja odluka suda zahtijeva od novozelandske policije da prečešlja dokaze prikupljene u racijama i vrati sve podatke koji se smatraju "nebitnim" za slučaj. Svi klonovi ovih podataka, koje su istražitelji napravili, moraju biti uništeni.

Informacije, bitne za slučaj, moraju biti dostavljene Dotcomovom pravnom timu. Njegovi advokati odavno traže pristup ovim informacijama kako bi se pripremili za saslušanje o izručenju SAD-u, zakazano za avgust. Američke vlasti traže Dotcoma kako bi se suočio sa optužbama o navodnoj krađi autorskih prava.

Saslušanje bi moglo biti odgođeno zbog pitanja da li su dokazi, koje su SAD dostavile kao opravdanje za izručenje, nezakonito prikupljeni.

Godinu dana nakon gašenja Megauploada, Dotcom, ranije poznat kao Kim Schmidt, pokrenuo je novi servis za pohranu podataka, Mega.