Svijet
0

Medvedev želi bolje odnose s Obamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nada se boljim odnosima s novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom nego s trenutnom američkom administracijom, izjavio je on u intervjuu emitiranom u četvrtak.

Govoreći u televizijskom intervjuu za francuske novinare, Medvedev je izjavio da je imao dobru telefonsku konverzaciju s Obamom i da su se složili kako bi se trebali sastati licem u lice što je ranije moguće.

"Nadam se da ćemo biti u stanju da pronađemo put iz ovih složenih situacija, koji nismo uspjeli pronaći s trenutnim kolegama", izjavio je on u televizijskom intervjuu za francuske novinare.

"Novi predsjednik ima velike rezerve dobre volje. On je izabran u veoma složenom periodu. Želim mu uspjeh u bavljenju problemima koji mu predstoje", kazao je.

Prošle sedmice, dok su čestitke pljuštale Obami širom svijeta na njegovoj izbornoj pobjedi, Medvedev je uputio oštro upozorenje zbog američkih planova da smjesti jedinice proturaketne odbrane u istočnoj Evrpopi, rekavši da će Rusija reagirati razmještanjem kratkometnih projektila na zapadnoj teritoriji u Kaljingradu.

Mededev i drugi ruski zvaničnici, ipak, otada su znatno omekšali stavove. Medvedev je u intervjuu ponovo sugerirao da bi, ukoliko Washington prekine sa svojim planovima, Moskva učinila isto.

Medvedev je govorio uoči puta u Francusku na ključni samit s Evropskom unijom. Nakon Francuske, on kreće u Washington na samit svjetskih lidera koji planiraju raspravljati o globalnoj ekonomskoj krizi.

Medvedev je izjavio da je potreban novi "Bretton Woods" sistem globalnih finansijskih pravila i kazao da bi trebao uzeti u obzir interese svih zemalja, ne samo onih "najmoćnijih među najjačim".

Rusija je u više navrata pozivala na sveobuhvatnu reformu finansijskih institucija, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Bretton Woods je bila konferenvija iz 1944. u američkoj saveznoj državi New Hampshire koja je uspostavila međunarodne monetarne protokole koji upravljaju, između ostalog, trgovinom, bankarstvom i drugim finansijskim odnosima.