Svijet
0

Medvedev žali što EU nije označila Gruziju kao krivca

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je danas francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju da žali zbog toga što Evropska unija nije okrivila Gruziju zbog započinjanja sukoba u Južnoj Osetiji.

Medvedev je, u telefonskom razgovoru sa Sarkozyjem, ocijenio da je na hitnom samitu EU u ponedjeljak usvojena "generalno izbalansirana" odluka, navedeno je u saopćenju Kremlja.

Ruski predsjednik je istovremeno "izrazio žaljenje zbog toga što dokument sa samita nije obuhvatio i principijelnu ocjenu gruzijskih agresivnih akcija kao glavnog uzroka krize oko Južne Osetije i Abhazije", prenijele su agencije.

Sarkozy, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, trebalo bi 8. septembra da doputuje u posjetu Moskvi.

Medvedev i Sarkozy prethodno su se sastali 12. augusta, kada su utvrdili šest principa za zaustavljanje sukoba u Južnoj Osetiji.

Ti principi su neprimjenjivanje sile, konačna obustava vojnih djelovanja, povratak gruzijskih snaga na stalne položaje, povlačenje ruskih snaga na linije prije početka vojnih akcija, slobodan pristup humanitarnoj pomoći i početak razmatranja pitanja budućeg statusa Južne Osetije i Abhazije.