Dan nakon terorističkog napada
0

Medvedev: Za napad će odgovarati uprava aerodroma

Sarajevo-x.com
Aerodrom Domodedovo 25. januara (Foto: Reuters)
Ruski predsjednik Dmitry Medvedev kazao je da će uprava aerodrom Domodedovo odgovarati za napad u kojem je poginulo 35 osoba, a više od 100 ranjeno, jer su propusti u osiguranju omogućili najmanje jednom bombašu da aktivira eksploziv.

"Sigurnost na aerodromu nije bila na nivou", izjavio je Medvedev.

Još nije jasno koliko je bilo napadača, jer ruski mediji različito izvještavaju o jučerašnjoj eksploziji pozivajući se na izvore iz službe sigurnosti. Neki dužnosnici tvrde da je bilo troje, dok drugi tvrde da je napad izvelo dvoje terorista. Oboje su stradali u eksploziji.

"Eksplozija je odjeknula kada je žena teroristkinja otvorila torbu. Zajedno s njom je bio muškarac, čija je glava otkinuta u eksploziji", rekao je neimenovani izvor, koji nije isključio mogućnost da su napadači željeli ostaviti torbu u aerodromskom holu, ali da je bomba detonirana slučajno ili daljinskim upravljačem.

Jedan izvor iz policije rekao je da je služba sigurnosti znala da teroristi planiraju napad na aerodromu, ali da nije uspjela locirati i privesti troje osumnjičenih za kojima je tragala.

"Svi oni koji imaju odgovornost, koji donose odluke i uprava aerodroma moraju da odgovaraju. Riječ je o činu terora, tragediji", rekao je Medvedev.

Među poginulima u napadu nema državljana Bosne i Hercegovine. Kako su izvijestili ruski dužnosnici, za sada je poznato da su među ubijenima Njemac, Bugarin, dvoje Britanaca, te Uzbekistanac, Kirgistanac, Tadžikistanac i Ukrajinac, prenosi AP.

Za teroristički akt sumnjiče se čečenske militantne grupe. Podsjetimo, u martu prošle godine dogodio se jedan od najvećih bombaških napada u zemlji, kada su dvije žene-samoubice aktivirale eksploziv u moskovskom metrou i ubile 40 osoba.

Bomba je eksplodirala jučer u sali za međunarodne odlaske aerodroma Domodedovo.

Neimenovani svjedok tvrdi da je bombaš, prije detoniranja 7 kilograma eksploziva vrištao: Sve ću vas pobiti!", prenosi BBC.

Medvedev smatra da su za napad odgovorni teroristi iz Sjevernog Kakvkaza, te je priznao da su siromaštvo, korupcija i sukobi u toj regiji najveći unutrašnji problem Rusije.

Ruski predsjednik je naložio povećanje mjera sugurnosti u cijeloj Moskvi, pogotovo na prometnim tačkama. Podršku Rusiji u borbi protiv terorizma do sada su već dale brojne zemlje, među kojima su i Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, ali i Evropska Unija.