Svijet
0

Medvedev upozorio Saakašvilija da ne podiže napetost

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u subotu tokom razgovora s predsjednikom Gruzije Mihailom Saakašvilijem na nedopustivost podizanja napetosti u zoni gruzijsko-aphaskog sukoba, saopćila je pres-služba predsjednika Rusije.

Tokom susreta u Astani, u kojoj borave lideri Gruzije i Rusije, kao i predstavnici drugih kavkaskih i centralnoazijskih država povodom proslave desetogodišnjice osnivanja glavnog grada Kazahastana, predsjednik Medvedev je pozvao na nastavak pregovaračkog procesa sa svim uključenim stranama u rješavanju pitanja Abhazije, autonomne republike otcijepljene od Gruzije.

Medvedev je razgovarao i s ostalim šefovima država prisutnim u Astani - liderima Azerbejdžana, Armenije, Kirgistana, Turkmenistana, Tadžikistana, Turske i Jordana.

Ranije u subotu u glavnom gradu Abhazije, Suhumiiju, predsjednik nepriznate republike Sergej Bagapš saopćio je o navodnim planovima Gruzije da zauzme aphasku teritoriju silom, a protekla dva dana zaoštren je sukob i oružanim napadom na drugu otcijepljenu autonomiju Gruzije, Južnu Osetiju, što je Moskva ocijenila kao "akt agresije".

U Tbilisiju je u subotu saopćeno da je finansiranje odbrane povećano ove godine za 209 miliona dolara, i da će ukupno iznositi blizu milijardu dolara, prenio je Tanjug.

Zamjenik predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i sigurnost Nikoloz Rurua saopćio je na vanrednoj sjednici parlamenta da je povećanje finansiranja povećano sa povećanjem rizika i vjerovatnoće eskalacije u separatističkim regijama, postepenom "ruskom aneksijom" separatističkih regija, kao i pripremama Gruzije za očekivano pristupanje Akcionom planu za učlanjenje u NATO.