Gospodar vremena
0

Medvedev ukida zimsko i ljetnje računanje vremena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev objavio je u utorak odluku da se od jeseni ove godine ukida prelazak na zimsko i ljetnje računanje vremena i da je tim povodom dao odgovarajuće naloge ruskoj vladi.

"Donio sam odluku o ukidanju prelaska na zimsko vrijeme, počev od ove jeseni", rekao je Medvedev na sastanku s mladim naučnicima i dobitnicima nagrada za nauku i inovacije u 2010. godine.

On je naglasio da "prilagođavanje na promjenu u pomicanju kazaljki na satu prate stres i oboljevanje", dodajući da će ukidanje prelaska na zimsko i ljetnje računanje vremena nesumnjivo biti korisno.

Ruski predsjednik je do sada već najavljivao ovu inicijativu, a posebno u obraćanju Federalnoj skupštini, a Ministarstvu za industriju i trgovinu je naložio da provede cjelovitu analizu ovog problema.

Ideju o ukidanju tradicionalnog pomjeranja kazaljki podržavaju i građani Rusije. Više od polovine radno aktivnog stanovništva se izjašnjava za ukidanje prelaska sa zimskog na ljetnje računanje vremena i obrnuto, smatrajući da ova promjena negativno utiče na zdravlje i ne donosi bitniju uštedu električne energije.

"Mi smo stvarno navikli da svakog proljeća i jeseni pomičemo kazaljke i svi se zbog toga po navici bunimo, jer realno remetimo bioritam, što dovodi do razdražljivosti i svi se ili uspavaju ili bude rano, ne znajući šta će sa sobom u tom satu viška. Da ne govorim o nesrećnim kravama i drugim životinjama, koje ne shvataju prelazak na drugo vrijeme i zašto muzilje dolaze ranije ili kasnije", rekao je Medvedev.

Pomoćnik predsjednika Arkadij Dvorkovič je objasnio da je motivacija za ovakvu odluku u tome što ukidanje prelaska na zimsko vrijeme donosi povećanje broja svijetlih sati tokom godine od sedam do 17 posto, u zavisnosti od regije.

Eksperti ukazuju da će se pri tom smanjiti šteta po zdravlje vezana za stalni prelazak s jednog na drugi vremenski režim.

"Više nećemo prelaziti na zimsko vrijeme. Još samo jednom ćemo doživjeti stres koji donosi prelazak na ljetnje vreme, s obzirom na to da tako skraćujemo san za jedan sat, ali poslije toga neprijatnosti više neće biti. U isto vrijeme imaćemo produžen svijetli dio dana", najavio je Medvedev.

Vezani članci