Svijet
0

Medvedev u posjeti Njemačkoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je u četvrtak u Berlinu zabrinutost zbog nedostatka razumijevanja u odnosima između Rusije i Zapada o pitanjima odbrane.

Tokom svoje prve posjete Evropi od preuzimanja dužnosti novi ruski predsjednik je odbacio diplomatsku intervenciju Njemačke u prilog bivšeg glavnog direktora naftne grupacije "Jukos", Hodorkovskog, koji je već godinama zatvoren u Rusiji, javio je AFP.

"Jako nas zabrinjavaju tendencije smanjenja uzajamnog razumijevanja euroatlantske politike, nedostatak predvidivosti glavnih svjetskih tendencija razvoja, prije svega pitanja svjetske i evropske sigurnosti", rekao je Medvedev na konferenciji za štampu održanoj zajedno s kancelarkom Angelom Merkel.

Novi predsjednik naveo je sve predmete neslaganja sa Zapadom. Počeo je s "planom raspoređivanja američkoga proturaketnog štita u Evropi", koji Moskva smatra prijetnjom, dok se Washington želi zaštititi od iranskih raketa.

Zatim je naveo Sporazum o ograničavanju konvencionalnih snaga u Evropi, koji je Moskva suspendirala u decembru zbog odbijanja Zapada da ga ratificira i pitanje proširenja NATO-a. Washington pokušava uvesti Ukrajinu i Gruziju u Atlantski savez "na štetu Moskve".

Njemačka kancelarka je koristila pomirljiv ton govoreći o pridruživanju Rusije na samitu NATO-a koji će se održati 2009. na francusko-njemačkoj granici.

"Njemačka smatra Rusiju svojim pouzdanim partnerom, i to će se tako ostati", dodala je kancelarka, koja je uglavnom insistirala na ekonomskim bilateralnim odnosima.

Medvedev je odbacio intervenciju njemačke diplomatije u vezi s bivšim generalnim direktorom ruske naftne kompanije "Jukos" Mihaila Hodorkovskog zatvorenog zbog fiskalne zloupotrebe.

"Pravosudna pitanja te pitanje pomilovanja ne smiju biti predmet međudržavnih pregovora", rekao je Medvedev vezano za sudbinu Hodorkovskog.