Rusija
0

Medvedev u akciji protiv ultranacionalista

SRNA
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA)
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je danas na preduzimanje mjera protiv ultradesničarskih nacionalista poslije najvećih sukoba na rasnoj osnovi u Moskvi od pada Sovjetskog Saveza.

Neonacistički pokreti stiču sve čvršće uporište u ruskom društvu, a članstvo im je u porastu u posljednjih godinu dana. Neki pripadnici ovih pokreta na skupovima nose kukaste krstove i uzvikuju parolu "Rusija Rusima!".

 "Sjetimo se nesretnog primjera nacističke Njemačke. To je nanijelo najveći udarac njemačkom narodu. Svi nacisti, bez obzira na to odakle dolaze, jednostavno, potkopavaju kulturne temelje naše zemlje", rekao je Medvedev u obraćanju poslanicima ruskog parlamenta.

On je u komentarima koje je prenijela državna televizija dodao da su "netolerancija, agresivnost i ograničeno razmišljanje fenomen koji, po pravilu, okupira najniže nivoe kulture".

 Ruska policija je u decembru jedva obuzdala skup oko 7.000 agresivnih osoba mlađe dobi, koje su premlaćivale osobe neslovenskog izgleda. Premijer Vladimir Putin tada je osudio ove nemire i nazvao ih izrazom "ksenofobije".

"Ovakvim događajima moramo se suprotstaviti ozbiljnim odgovorom. Međuetnički mir i harmonija važni su za svakoga", rekao je Medvedev.

Nemiri su izbili poslije ubistva navijača fudbalskog kluba "Spartak" Jegora Sviridova tokom okršaja grupe Rusa i muslimanskih doseljenika sa sjevernog Kavkaza. 
Muslimani čine petinu od 142 miliona građana Rusije.