Rusija
0

Medvedev smijenio visoke vojne zvaničnike zbog požara u Rusiji

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smijenio je u srijedu zbog "kriminalne nemarnosti" visoke vojne zvaničnike nakon požara u jednoj vojnoj bazi izazvanog šumskim požarom koji bjesni u zemlji, objavila je ruska televizija.

Dmitrij Medvedev je uputio "upozorenje" glavnom zapovjedniku ruske mornarice admiralu Vladimiru Visockom i i njegovom prvom pomoćniku Aleksandru Tatarinovu.

"Naređujem ministarstvu odbrane da smijeni veliki broj oficira koji su počinili disciplinske prekršaje."

Među oficirima su zapovjednik mornaričke avijacije Nikolaj Kuklev i jedan od njegovih pomoćnika pukovnik Raskozova.

Šumski požari koji bjesne u zemlji od jula uništili su logističku bazu avijacije ruske mornarice u moskovskoj regiji, saopćilo je u utorak moskovsko tužilaštvo.

"Ako se takva stvar dogodi na nekim drugim mjestima, u drugim domenima, djelovat ću na isti način, bez milosti", kazao je šef države.

U potpunosti su prošle sedmice izgorjeli glavni štab, 13 skladišta s aeronautičkom opremom i 17 terena za skladištenje vozila u blizini grada Kolomne, jugoistočno od Moskve.

Informativna internetska stranica Life News, koja je otkrila ovaj slučaj, tvrdi da je baza potpuno uništena, kao i 200 aviona, što je napravilo štetu od 20 milijardi rublji, odnosno 500 miliona eura.