Rusija
0

Medvedev smijenio čelnike policije zbog eksplozije na "Domodedovu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smjenio je regionalnog čelnika policije zaduženog za sigurnost i čelnika policije zaduženog za moskovski aerodrom Domodedovo, zbog samoubilačkog bombaškog napada koji se dogodio na najprometnijem ruskom aerodromu, javljaju u srijedu ruske novinske agencije.

U izvještajima nije naveden razlog za razrješenje niti je navedeno ime čelnika policije zaduženog za ruski region koji obuhvata i prijestonicu Moskvu, već da je Medvedev generalno kritikovao policiju, jer je bila pasivna, prenosi AP.

Ruski predsjednik je također smijenio čelnika policije na moskovskom aerodromu Domodedovo, a još dvojica policajaca otkaz su dobila od ruskog ministra unutarnjih poslova Rašida Nurgalijeva.

Samo u utorak na sastanku sa čelnicima Federalne službe za sigurnost Medvedev je izrazio nezadovoljstvo niskim nivoom sigurnosti na međunarodnom aerodromu "Domodedovo", ali i dodao da treba utvrditi da li je bilo propusta u osiguranju, a ne samo prebacivati odgovornost na policiju.

Uprava aerodroma ranije je saopćila da su bile poduzete sve mjere sigurnosti koje su bile u njenoj nadležnosti i da je za sigurnost aerodroma nadležna policija.

U bombaškom napadu ubijeno je 35 i ranjeno 117 osoba.

Svih 35 ubijenih su identifikovani, saopćila je služba ruskog ministarstva za vanredne situacije, navodi agencija Itar Tass.

Među ubijenima ima osam stranaca - dva Tažikistanca, Uzbegistanac, dva Austrijanca, Ukrajinac, Nijemac i Britanac, dok među 117 ranjenih ima državljana Tadžikistana, Nigerije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Moldavije, Francuske, Italije i Srbije.

Oni su smješteni u bolnicama s federalnim statusom, gradskim (moskovskim) bolnicama i troje su smješteni u bolnicama u moskovskom regionu.

Ruska vlada u utorak je objavila da će platiti oštetu u ukupnoj vrijednosti od 120 miliona rubalja porodicama žrtava i ranjenim licima i naložila Federalnoj biomedicinskoj agenciji da organizuje rehabilitaciju ranjenih.

Na aerodromu je eksplodiralo pet kilograma eksploziva u ponedjeljak u 16.32 sati po moskovskom vremenu, navela je ruska agencija i dodala da je u utorak Istražni komitet otvorio kriminalnu istragu zbog ugrožavanja sigurnosnih procedura na transportnom infrastrukturnom objektu.