Svijet
0

Medvedev: S Obamom ću pokušati poboljšati odnose

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev istaknuo je u komentaru za američki dnevnik Washington Post da će nastojati s kolegom Barackom Obamom poboljšati odnose dviju zemalja, koji su sada na niskoj razini, a prioritet je "nuklearno razoružanje", prenosi u utorak CNN.

Medvedev i Obama trebali bi se prvi put sastati u srijedu, što će biti prigoda za početak novih odnosa dviju zemalja uoči susreta na vrhu skupine G-20 u četvrtak u Londonu.

Razmjenom pisama ove godine "pokazali smo zajedničku spremnost da gradimo zrele bilateralne odnose na pragmatičan i poslovan način" i složili smo se da je "prioritet nuklearno razoružanje", poručuje Medvedev u članku objavljenu kao uvodnik u WP-u.

Ruski predsjednik, koji je i prije zagovarao multilateralnost, ponavlja da je "opasna tlapnja" težiti da se "apsolutna sigurnost uspostavi na jednostran način", što je činila prošla američka vlada.

Medvedev pozdravlja želju Rusije i SAD-a da surađuju u postizanju rješenja za Afganistan i smatra kako dvije zemlje treba da preuzmu vodstvo na susretu G-20 o globalnom gospodarstvu.

Odnosi Moskve i Washingtona bili su poremećeni planovima bivše američke vlade o postavljanju proturaketnog štita u istočnoj Evropi te širenju granica NATO-a do same Rusije te odbijanjem da potpiše Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, podsjeća ruski predsjednik.

"Sva ta stajališta zanemarivala su ruske interese, a da su bila provedena, neizbježivo bi s naše strane zahtijevala odgovor", navodi Medvedev.

Negativno naslijeđe moguće je prevladati samo "poštivanjem zajedničkih interesa" te "osiguranjem jednakosti", poručuje Medvedev, koji je "na takvim načelima spreman surađivati s Obamom", prenosi CNN.