Svijet
2

Medvedev: Ruski avion možda oboren terorističkim činom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da se ne odbacuje mogućnost da je teroristički napad uzrok pada ruskog putničkog aviona u Egiptu kada su poginule 224 osobe.

"Mogućnost da je to bio teroristički čin očigledno ostaje kao eventualno objašnjenje onoga što se tada dogodilo", kazao je Medvedev u intervjuu za "Rosijskaja Gazeta".

Dodao je da je zbog toga donijeta odluka Rusije o obustavi letova za Egipat na osnovu preporuka i materijala Antiterorističkog komiteta.

Medvedev je inače prvi visoki ruski zvaničnik koji nije odbacio mogućnost terorističkog napada kao uzroka pada aviona.

U padu ruskog aviona poginulo je svih 224 putnika i članova posade. U avionu, koji je letio iz Šarm el-Šeika, popularne turističke destinacije, prema Sankt Petersburgu, nalazilo se 217 putnika i sedam članova posade.

Američki obavještajni izvori ranije su također naveli da postoji "velika mogućnost" da je pad ruskog aviona u Egiptu izazvala bomba koju su neposredno prije leta u avion postavili militanti IDIL-a ili pripadnici grupa koje su povezane s ovom zloglasnom terorističkom organizacijom.

CNN je, pozivajući se na američke obavještajne izvore, naveo da postoji snažno ubjeđenje da je prilikom leta eksplodirala bomba koja je ranije postavljena u avion.